Kerkstraat 53
Beschrijving
Algemeen:
Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de Kerkstraat, enkele honderden meters buiten de eerste stadsomwalling, op een diep perceel dat geheel is bebouwd. Samen met het linker buurpand, is het één van de hoogste panden in de gesloten huizenrij. Het pand bestaat uit een voor- en een achterhuis, gescheiden door een brandmuur met een opbouw in drie niveaus: begane grond, eerste en tweede verdieping onder een plat dak. Onder het achterhuis bevond zich een kleine kelder met tongewelf die in 2002 is gesloopt.
Voorgevel:
De bakstenen voorgevel dateert uit 1926 en is opgetrokken in een donkere handvormsteen met verdiepte voegen. De gevel is in 2002 voorzien van een nieuwe pui, die bestaat uit een moderne stalen kozijn met stijl- en regelwerk. Boven de pui bevindt zich nog een eenvoudige houten kroonlijst, die samen met de natuurstenen penanten het laatste restant vormen van de pui uit 1915. De eerste en de tweede verdieping bevatten drie kruisvensters met draairamen en glas-in-lood bovenlichten. De gevelopeningen op de eerste verdieping zijn afgesloten met steens rollagen; op de tweede verdieping zijn anderhalf steens rollagen toegepast. De koppen in de laag kragen aan de bovenzijde uit in het gevelvlak. De gevel is tussen en naast de vensters voorzien van schuingemetselde pilasters. De horizontale gevelbeëindiging bestaat uit een brede strook blauw/groen geglazuurde bakstenen, die is door-gezet op de rechter zijgevel. Onder het middelste venster op de eerste verdieping is een meta-len art deco vlaggenmasthouder aanwezig.
Linkerzijmuur:
De linkerzijmuur is een gemeenschappelijke zijmuur die ouder muurwerk bevat.
Rechterzijmuur:
De rechter zijgevel deelt het pand met het rechter buurpand en bevat ouder muurwerk.
Achtergevel:
De gecementeerde en geschilderde achtergevel bezit per etage twee aluminium vensters. In 2002 zijn tegen de gevel kunststoffen dakplaten met een pannenmotief aangebracht. Voorheen was dit met lei afgewerkt (mogelijk nog aanwezig).
Interieur:
Het voorhuis is op beide verdiepingen voorzien van samengestelde balklagen met consoles. Het achterhuis heeft enkelvoudige balklagen voor zowel de eerste als de tweede verdiepingsvloer, die is aangebracht in de 18de eeuw. Op de begane grond is de ruimtelijke indeling geheel verdwenen, maar achter de moderne afwerk-
| 1 |
ingslagen zijn nog delen van oudere stucplafonds (een mogelijk achttiende-eeuws plafond boven een negentiende-eeuwse) aanwezig. Achter de voor-gevel op de eerste verdieping bevindt zich een grote pronkkamer. In de ruimtwee meter hoge lambrisering zijn kasten en de toegangsdeur verwerkt. Tegen de rechter zijmuur is een schouw gesitueerd, waarvan de achterkant is betegeld met 19de-eeuwse Delftsblauwe tegels en zogenaamde olifanttegels. Het plafond bestaat uit een in 1924 aangebrachte samengestelde balklaag. De vier omtimmerde balken rusten op consoles die geornamenteerd zijn met koppen van personen.
Redengevende omschrijving
Het pand is gelegen aan de Kerkstraat, opgenomen in de gesloten gevelrij aan de zuidelijke zijde. Het bevindt zich tussen het Kerkplein en de Putgang aan de achterzijde. Het pand heeft een bouwhistorische waarde vanwege de grotendeels behouden oorspronkelijke indeling met een vooren een achterhuis gescheiden door een brandmuur. De expressionistische voorgevel uit 1924 en de in rijke stijl uitgevoerde pronkkamer uit hetzelfde jaar geven het pand een hoge architectonische waarde.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voormalig woonhuis van de laat 19de-eeuwse stadsarchivaris Mosmans.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0132
kadastraalnummer: H-6906
datum verkenning: 16 juni 2003
veldwerk: M. Bimmel en S. Masselink
tekst rapportage: S. Masselink